KOCAELİ / DARICA - Darıca Ortaokulu

OKUL KORKUSU YAŞAYAN ÇOCUĞA VELİ YAKLAŞIMI NASIL OLMALIDIR?

*Çocuğunuza, okulda geçireceği olumlu yaşantıları, ne gibi kazanımlar edineceğini,

okulda yaşayacağı eğlenceli olayları anlatın. Ona, kendi okul deneyimlerinizden bahsedin.

* Sabah okula gitmek üzere yapılan hazırlıkları eğlenceli ve okula gitmeyi cazip hale getirin.

Örneğin, sabah onu öperek uyandırın. Bir okul şarkısıyla güne başlayın.

Kahvaltının koşuşturmaca içinde geçmemesine özen gösterin,

Kahvaltıda sohbet edin, ona okulda neler yapacağını sorun; siz de gününüzü

nasıl geçireceğinizi anlatın. Çok yoğun bir gün yaşayacak olmanıza rağmen, onu düşüneceğinizi söyleyin.

* Çocuktan ayrılırken ona küçük bir öpücük verin, onu kucaklayın ve neşe ile “hoşçakal canım” deyin.

*Okulda iseniz, gidişinizi uzatmayın ve asla gidip gidip geri dönmeyin.

Asla habersiz gitmeyin, verdiğiniz sözleri tutun.

* Çocuğu sınıftaki diğer çocuklarla tanıştırın. Siz de diğer velilerle tanışıp, beraber etkinlikler

planlayın, onlarla duygularınızı paylaşın.

* Çocuğunuza asla “Eğer okula gidersen ve uslu bir çocuk olursan sana istediğin bir oyuncağı

alacağım” gibi rüşvetler teklif etmeyin. Sadece istenilen davranışı yaptıktan sonra onu ödüllendirin.

* Çocuğunuzun ilk haftalarda yorgun ve huzursuz olmasının doğal olduğunu kabul edin.

* Eğer çocuğun evde kalması gerekirse, bunu asla eğlenceli bir hale getirmeyin.

* Okulun yeni açıldığı dönemlerde çocuğun olumsuz yaşantılar geçirmemesi için

okul içinde ve çevresinde mutlaka koruyucu önlemler alınmalıdır.

* Çocuk okula gönderilirken ebeveynler çocuğun başına bir şeyler geleceğine

dair kaygılarını çocuğa yansıtmamalıdır.

* Öğretmen çocuğun yerine getirmediği sorumluluklarından dolayı çocuğa sert tepkiler

göstermemeli, sorunun kökenini mutlaka aile ile işbirliğine giderek anlamaya çalışmalıdır.

*Öğretmen ve okul idarecileri bu çocuklara karşı daha hassas olmalı ve bu çocukları

okulla ilgili fazla zorlamamalıdırlar.

*Çocuğu sınıfa alıştırmak amacıyla sınıf içi aktivitelere katılmaya zorlanmamalıdır.

*Fobik bozukluğu olan kişilerin bu fobilerle başa çıkması için uygulanan tedavi yaklaşımı çoğunlukla maruz bırakma tekniğidir.

Bu teknikle kişinin korku yaşadığı obje veya durumla sürekli yüzleşmesi sağlanır. Okul korkusu olan çocuklar da eğer okula

devamları sağlanabilinirse zamanla bu korkularıyla başa çıkmaları muhtemeldir. Bu yüzden okula gitmeme konusunda çocuğa

kesinlikle taviz verilmemeli, okula devamı sağlanmalıdır.

Yayın: 05.03.2018 - Güncelleme: 05.03.2018 13:48 - Görüntülenme: 527